Hazelnoot

Wat wil je, met meer dan 200.000 eigenaren van hazelnoot boomgaarden/bedrijven in deze regio… Voor het merendeel van deze eigenaars, zo’n 80%, is het telen van hazelnoten geen hoofdactiviteit; het is een bijverdienste. De andere 20% zijn de pure hazelnoten producenten. Samen dus goed voor 75% van wereldaanvoer van hazelnoten.

De belangrijkste bond van hazelnoottelers in de regio is de Findik Üreticilei Sendikasi, aangesloten bij de landelijke boerenorganisatie Çiftçi Sendikalari Konfederasyonu. Deze confederatie is op haar beurt weer verbonden met de internationale boerenorganisatie Via Campesina. Contactpersoon Kutsi Yaşar van deze bond en federatie is een betrouwbare en betrokken informant voor de situatie van de hazelnoten in het gebied aan de Zwarte Zee. Hij vertelt ons dat tot ruim dertig jaar geleden bij de oogst van hazelnoten alleen gebruik werd gemaakt van lokale arbeidskrachten. Onderlinge bijstand was geboden bij het binnenhalen van de oogsten. Die situatie is ondertussen totaal veranderd. Het grootste deel van het werk wordt nu gedaan door tijdelijke seizoensarbeiders, voornamelijk arme gezinnen uit het zuiden/zuidoosten van het land.

 

De berichten over slechte leef- en woonomstandigheden van migrantenarbeiders in West-Europa hebben tot resultaat gehad dat de Turkse overheid op verschillende plaatsen omheiningen heeft geplaatst om zo meer beschutte kampplaatsen te creëren, met enkele voorzieningen.

DSC02567 (648x486)
Er zijn nu kranen met schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en recreatieruimtes. Op de plaatsen die wij bezocht hebben bleek de watervoorziening voor toiletten en douches niet te functioneren. Bovendien is het aantal niet toereikend voor het groot aantal arbeiders dat in de kampen verblijft. Niettemin wordt deze beschutte voorziening door de bewoners gewaardeerd. Samenspraak met (mogelijke) bewoners over de inrichting en het onderhoud van de kampementen lijkt volledig te ontbreken. De bewoners voelen zich ook nauwelijks verantwoordelijk voor de hen aangeboden voorzieningen.